До дни Русия ще заграби официално Донбас, Запорожието и Херсон 20.09 | 17:20

Ще бъде приложена схемата с референдума, както стана при анексирането на Крим през 2014 г.

От iNews

Марионетните окупационни власти в Донбас, Запорожието и Херсонска област обявиха почти едновременно, че от 23 до 27 септември ще организират референдуми за присъединяване на тези украински територии към Русия, предадоха световните агенции. По същото време председателят на Държавната дума Вячеслав Володин се обърна с въпрос към депутатите в Москва: "Ако в пряко волеизявление те кажат, че искат да бъдат част от Русия, колеги, ние ще ги подкрепим, съгласни ли сте с това?" Отговорът бе аплодисменти в залата, предаде Интерфакс.

Според официални лица и информационни агенции гласуването ще се проведе в самопровъзгласилите се Донецка народна република  (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), а също в окупирания Херсон и Запорожието. Руският президент Владимир Путин призна двете републики в Донбас за независими ден преди да изпрати войски в Украйна през февруари, а Херсонска и Запорожка област бяха окупирани без обяснения.

"Народният съвет реши да определи дните на референдума за 23-27 септември", заяви официалният представител на сепаратистите Денис Мирошниченко, цитиран от Луганския информационен портал.

Малко след това официалната информационна агенция на Донецк обяви, че на нейна територия референдумът ще се проведе на същите дати.

В отделно изявление лидерът на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин поиска от Путин да разгледа възможността регионът да стане част от Русия "възможно най-скоро".

"Многострадалният народ на Донбас заслужава да бъде част от Великата страна, която винаги е смятал за своя Родина", заяви Пушилин в социалните мрежи.

Контролираната от Русия Херсонска област в Южна Украйна също ще проведе референдум за присъединяване към Русия от 23 до 27 септември, съобщи назначеният от Москва ръководител на областта Владимир Салдо.

"Сигурен съм, че влизането на Херсонска област в състава на Руската федерация ще обезпечи нашата територия и ще възстанови историческата справедливост", написа Владимир Салдо в изявление в социалните мрежи.

Също днес "обществеността в Запорожка област призова гражданско-военната администрация да проведе подобен референдум", съобщи Интерфакс.

В резултат на обявяването на рефендумите акциите, търгувани на Московската борса, се сринаха заради предчувствието, че Русия ще започне контраофанзива в Украйна. Според руски телеграм канали се очаква тази вечер Путин да направи тв обръщение. РБК също се позова на източници на Кремъл, че тази вечер Путин ще говори на руснаците за насрочените референдуми. 

Днес руската Дума ️прие екстрено промени в Наказателния кодекс, които увеличават наказанията по време на военна мобилизация и военно положение. Въвеждат се и нови текстове за доброволно предаване в плен и отказ за изпълнение на държавна поръчка в обранителната сфера. Поправките бяха приети на три четения в един ден. Още утре президентът може да подпише новия закон.

Ръководителят на офиса на Володимир Зеленски Андрей Ермак коментира в "Телеграм", че "това е наивен шантаж със заплахата от референдуми, мобилизация на онези, които могат да воюват само срещу деца и мирни жители. Така изглежда страхът от разгрома. Украйна ще реши руския въпрос. Заплахата може да бъде леквидирана само със сила". 

Източник: "Сега"

Водещи

Най-четени