До седмица ЕК обявява преговорната рамка за членство в ЕС на С.Македония и Албания 04.06 | 17:01

След този акт държавите членки трябва да обявят националните си позиции

От iNews.bg

Очаква се следващата седмица да бъде обявена преговорната рамка за Албания и Северна Македония, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели. Според македонския вицепремиер по европейските въпрос Буяр Османи, това вероятно ще се случи на 9 или 10 юни, предаде БГНЕС.

След като Европейската комисия публикува варианта на преговорна рамка, държавите-членки трябва да обявят своите национални позиции и да постигнат консенсус, уточни той.

Първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания се очаква да стане факт по време на германското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на тази година.

Министърът по европейски въпроси на Германия Михаел Рот заяви, че страната му се надява междуправителствената конференция да постави фактическото начало на преговорите за членство в Евросъюза и отварянето на първата преговорна глава.

По време на конференция на Европейския политически център Рот сподели, че е било трудно "да убедим нашите партньори в ЕС” да дадат зелена светлина за начало на преговорите за членство с Албания и Северна Македония. Според него, Европейският съюз трябва да покаже по-голяма активност на Балканите, на които още преди 17 години им е обещана европейска перспектива.

Трябва да направим ЕС по-видим в региона на Западните Балкани, заяви Рот, подчертавайки, че досега Евросъюзът е предоставил 3,3 милиарда евро за справяне с кризата в здравеопазването и социално-икономическите последици от нея. 

Водещи

Най-четени