Добра вест от Турция: Споразумението действа, кризата с мигрантите е овладяна 24.04 | 20:29

ЕС да се отблагодари на Анкара с падане на визите, напомни Давутоглу пред Туск и Меркел

От iNews.bg

"Споразумението с Турция за овладяване на мигрантския поток започва да дава позитивни резултати". Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск при посещението си в турския бежански лагер в градчето Низип край турско-сирийската граница заедно с германския канцер Ангела Меркел бежански лагер, предаде БНР.

Туск похвали турските власти за отношението им към мигрантите. " Това, което ще кажа, не е само политическо изявление. Това е и личното ми усещане. Днес Турция е най-добрият пример за целия свят как трябва да се отнасяме към бежанците. Никой няма право да учи турците какво да правят. Аз съм истински горд, че сме партньори и се надявам, че ще успеем", заяви председателят на Европейския съвет, обръщайки се към турския премиер Ахмед Давутоглу на пресконференция в Газиантеп.

Той обяви, че ЕС ще похарчи 1 милиард евро това лято за проекти за подобряване на живота на сирийските бежанци. Германският канцлер Ангела Меркел пък изтъкна, че Германия ще настоява за създаване на специални зони за сигурност в Сирия, близо до границата, където бежанците ще могат да намерят убежище.

"Трябва да имаме зони, където примирието да се спазва най-стриктно и където ще е гарантирано значително равнище на сигурността на бежанците", подчерта Меркел.

Давутоглу не пропусна момента да напомни на лидерите от ЕС, че Турция настоява за отпадане на визите за гражданите й още това лято. По отношение на зоните за сигурност за бежанците, премиерът каза, че подобна идея се подкрепя и от турска страна. "Но по-важният въпрос към момента е осигуряването на безвизов режим за турските граждани, които пътуват в ЕС. Въпросът за премахването на визите е жизненоважен за Турция", категоричен бе Давутоглу. И изрази увереност, че ЕС ще направи нужното за изпълнението на това условие, залегнало в споразумението за овладяване на бежанската вълна към Европа.

Представителка на правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" разкритикува Туск, че е посетил "санитарен" бежански лагер, а не лагерите отвъд турско-сирийската граница, където по думите й десетки хиляди сирийци са блокирани от турските граничари. 

 

 

Водещи

Най-четени