Доброволческите отряди напредват към Рака от север и от запад 07.11 | 18:03

Местните опълченски отряди са успели да освободят 5 села за последните 24 часа

От iNews.bg

Сирийско-кюрдските отряди на "Силите на демократична Сирия" (СДС), които преди няколко дни предприеха офанзива срещу "Ислямска държава" с крайна цел освобождаването на Рака от джихадистите, продължават да напредват към града. За последните 24 часа опълченците са успели да освободят от окупацията на джихадистите 5 села и да напреднат към града от север с 9 до 11 км. Освен от населените пунктове, бойците на терористичната групировка са били изтласкани и от военния си лагер, разположен в района Ел Кантари.

В операцията, носеща кодовото име "Гневът на Ефрат" участват предимно представители на местното население в района. Около 80% от отрядите са съставени от араби, кюрди и туркмени, живеещи в провинцията. Според говорителя на СДС Джейхан Шейх-Ахмед в момента силите на коалицията наброяват около 10 000 души. Според думите й обаче в бъдеще броят им ще нарасне до 30 000, предаде ТАСС.

Освен от северната страна на Рака, до която на бойците им остават около 50 км, силите на СДС настъпват и от запад. Там в района Еш Шадад опълченските отряди са успели да вземат под контрол основното шосе, свързващо Рака с Дейр ез Зор. По този начин "Ислямска държава" е силно затруднена да прехвърля допълнителни свои сили към Рака, включително и отстъпващи от иракския Мосул.

Водещи

Най-четени