Дойче веле: Цените в Турция са скочили до небесата, хората пазаруват само най-необходимото 20.09 | 16:30

"Цените скачат всяка седмица! В супермаркета разваляш 100 лири и те изчезват, сякаш са десет, а не сто. Затова пазарувам вече само в малки количества и по-рядко", казва Аху, която работи като чистачка в Истанбул

От iNews.bg

Германия се бори с инфлация от четири процента, докато в Турция тя скоро ще достигне 20 на сто. За една година хранителните стоки са поскъпнали с 30%. Наемите в Истанбул почти са се удвоили, пишат турските медии. Няма изгледи туристическият сезон да разведри ситуацията, пише "Дойче веле" (ДВ).

"Цените скачат всяка седмица! В супермаркета разваляш 100 лири и те изчезват, сякаш са десет, а не сто. Затова пазарувам вече само в малки количества и по-рядко", казва Аху, която работи като чистачка в Истанбул.

Хабиб, който държи малко магазинче за хранителни стоки, споделя същото мнение.

"Който довчера е купувал 10 яйца, сега взима само седем", казва той. От продажбата на 30 яйца търговецът печели 30 цента, но не смее да вдигне цената. "Клиентите ме ругаят, сякаш аз съм виновен, че цените постоянно скачат. А трябва да винят политиците. Аз какво да направя? Като купувам по-скъпо, трябва и да продавам по-скъпо".

На касата майка с две малки деца иска да купи една лимонада, но когато чува цената от Хабиб, първо връща бутилката, но след това обаче вади от портмонето си още няколко монети и все пак плаща.

Дърводелецът Кямуран също изразява гнева си: "Просто не е истина. Алкохолът и цигарите поскъпнаха много. Отивам да изпия една бира и ми искат цели 20 лири. Колко печели един обикновен работник на ден - 80, 100 лири. Стигат за три бири и една кутия цигари."

През последните години турската лира се обезцени. Кямуран работи и с вносен материал, който поскъпва все повече заради слабата лира.

"Имам 16 хиляди лири дълг в кредитната си карта. Вече купувам за вкъщи само хляб, яйца, мляко - такива неща.  Слава Богу, че не живеем под наем - благодарение на това можем да свържем двата края", казва той.

Само за три години природният газ и токът в Турция поскъпнаха със 120%. Хранителните стоки се увеличиха с 30 на сто само за една година,а наемите в Истанбул пък експлодират.

В същото време статистическата служба на страната регистрира рекорден икономически ръст от 22 процента през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, белязана от пандемията.

Според официални данни, безработицата в Турция е 12 процента, а сред младите хора е двойно по-висока.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не спира да изтъква, че данните за заетостта са по-добри от тези преди пандемията.

"Надявам се скоро да поставим под контрол инфлацията и да спрем спекулативното нарастване на цените в супермаркетите. Нашата битка срещу поскъпването и печалбарите ще доведе до по-нататъшно повишаване на благосъстоянието на нашите граждани", уверява Ердоган.

В един от работническите квартали на Истанбул просякиня моли за подаяния. Гледа към една щайга с нектарини, които вече не изглеждат свежи. "Колко струват?", пита тя продавача. "Нищо, безплатни са", отвръща той.

"Който може да дава, дава. Солидарността между хората в тези дни става жизненоважна".

Водещи

Най-четени