Докато Русия се занимава с Киев, Балканите се прегрупират за газов коридор 15.04 | 16:19

България, Гърция и Румъния преговарят със страните от Вишеградската група

От iNews.bg

Събитията в Украйна форсираха не само политическите процеси по преразпределяне на територии, но и преговорите в Европа по постигане на енергийна независимост и диверсификация на газовите доставки. Днес се провежда първата експертна среща на страните от В4 плюс България, Гърция, Румъния по инициативата за нов газов коридор. При откриването министър Кристиан Вигенин заяви, че България, заедно с Гърция и Румъния, може да играе ключова роля за интеграцията на енергийния пазар в Югоизточна Европа в европейския и за реализирането на инициативата на Вишеградската група за изграждане на енергийна свързаност по оста Юг–Север.

"България има пряк интерес и активно участва в реализирането на стратегическите инициативи на ЕС за изграждане на енергийна инфраструктура и диверсификация на доставките на природен газ", подчерта министърът.

Срещата е в изпълнение на поетия от министър Вигенин ангажимент България да бъде домакин на първите разговори на експертно ниво между седемте страни. В изказването си при откриването на срещата Кристиан Вигенин припомни, че през февруари в Будапеща външните министри на Унгария, Полша, Чехия, Словакия, България, Гърция и Румъния са потвърдили общия ангажимент към постигането на единен европейски енергиен пазар, както и подкрепа за идеята на унгарското председателство на Вишеградската група за задълбочаване на сътрудничеството по въпросите на енергийната сигурност. "Ние подчертахме важността на изграждането на липсващите интерконектори и инфраструктура между нашите страни заедно с осигуряването на възможности за достъп до втечнен природен газ като начин за насърчаване на реална конкуренция между доставчиците и постигане на конкуренти цени за потребителите”, допълни той.

Според Кристиан Вигенин инициативата за нов газов коридор, свързващ държавите от Югоизточна Европа със страните от Вишеградската група и регионалния енергиен пазар, дава възможност за префокусиране върху по-достъпни и по-лесно осъществими цели, по-навременна идентификация и смекчаване на рисковете, развиване на пазарните възможности и прилагането на общи стратегии, базирани на съвместно управление и използване на източниците.

Задачата ни в краткосрочен план е да имаме функциониращ и ефективен интегриран енергиен пазар в ЕС. Страните от Централна и Югоизточна Европа не могат да се интегрират напълно и ефективно в общия европейски пазар, без да бъде изградена съответната инфраструктура в региона и без да има напълно либерализиран и работещ пазар на природен газ и електроенергия, каза още министър Вигенин.

По думите му, ако страните от Централна и Югоизточна Европа координират усилията си, това може да даде по-голяма сигурност на евентуалните инвеститори в енергийния сектор и да увеличи интереса от тяхна страна. Това би допринесло за създаването на условия за реална конкуренция на газовите и енергийни пазари.

"За нас днешната среща е още една важна стъпка към реализацията на идеята за изграждане на нова инфраструктура по направлението Юг-Север и принос към постигането на европейска енергийна сигурност”, подчерта в заключение външният министър.

Водещи

Най-четени