Доклад на САЩ: Нямаме защита от свръхзвуковото оръжие на Русия и Китай 18.12 | 13:44

Двете държави изпреварват Щатите в разработването и изпитанията му

От iNews

САЩ не разполагат с възможности за защита от свръхзвуковото оръжие на Русия и Китай. Такъв извод се съдържа в доклада на главния контролно-ревизионен орган на Щатите - на Управлението по подотчетност на правителството, съобщи в понеделник телевизия Фокс Нюз, цитирана от ТАСС.

"Китай и Русия работят по създаването на хиперзвуково оръжие, тъй като неговата скорост, височината на действие и маневреността му позволяват да избегне повечето системи на противоракетна отбрана. Също така, то може да се използва за увеличаване възможностите за нанасяне на удари с далечен обсег на действие при използване както на обикновено, така и на ядрено оръжие. Засега няма мерки за неговото противодейстие", се казва в отчета.

За липсата на защитни средства от свръзвуковото оръжие през ноември говори заместник-министърът на отбраната на САЩ Майкъл Грифин.

По-рано американският министър на отбраната на САЩ  Джеймс Матис зави, че разработването на свръхзвуково оръжие и средства за защита от него са се превърнали на този етап в основен приоритет  за въоръжените сили на САЩ. При това ръководителят на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ генерал Джон Хайтън отбеляза, че Русия и Китай изпреварват страната му в редица направления по разработването на хиперзвуково въоръжаване и ще започнат изпитанията им по-рано от очакваното.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени