Дори в свят, подпален от войни, мирът намира къде да вирее 15.08 | 21:30

Стотици държави са обхванати или участват в конфликти. Но има единадесет страни, които са казали "Сбогом на оръжията"

От Филипа Тодева

С кризата в Ивицата Газа, възходът на ислямските сепаратисти в Ирак и в Сирия и проблемите в Украйна човек понякога има чувството, че целият свят е в състояние на война.

Ново проучване на мозъчен тръст обаче показва, че това не просто е нормалното състояние на международната картина, но и нещата ще продължават да се влошават. А тя изглежда наистина доста мрачна. Според Института за икономически изследвания и изследвания на мира от 162 обхванати от изследването държави само 11 не са били замесени във войни и конфликти.

По-лошото е, че светът постепенно се превръща във все по-малко безопасно място и тази тенденция започва да става интензивна след 2007 година.

Глобалният индекс на мира сочи, че с липса на вътрешни конфликти може да се похвали Обединеното кралство, което създава предпоставка да се смята, че страната е състояние на мир. Но всъщност наскоро британски военни участваха в мисия в Афганистан, а страната е в доста високо ниво на милитаризация.

Така че ако искате да заживеете в страна, която е мирна, то предложенията според Глобалния индекс на мира се ограничават до 11 и те са Швейцария, Япония, Катар, Мавриций, Уругвай, Чили, Ботсуана, Коста Рика, Виетнам, Панама и Бразилия.

Водещи