Досега: 132 починали и близо 6000 болни от новия коронавирус 29.01 | 04:49

За 24 часа заболелите са се увеличили с 1459, а смъртните случаи – с 26

От iNews

През последното денонощие общият брой на жертвите на новия тип коронавирус в Китай е 132 (125 – в провинция Хубей), а заразените в страната са 5974, информира държавният кометите на КНР по здравеопазване. Броят на заболелите се е увеличил с 1459 души, а случаите с летален изход са с 26 повече за последните 24 часа, като 19 от тях са в Ухан.

От декември досега са излекувани 103-ма.

В провинция Хубей броят на заболелите от 2019-nCoV е нараснал с с 840 души, с което болните там стават 3 554.  

Вирусът стремително се разпространява във всички градове на провинцията, а в град Ухан, който е огнище на заразата, са регистрирани нови 315 случая, като останалите са в други населени места.

Във Франция пък бе потвърден четвърти случай на заболял от новия коронавирус. Френските власти съобщиха, че става дума за възрастен китайски турист. В момента пациентът е в тежко състояние и се намира в реанимация.

Мъжът е хоспитализиран в Париж. Той пристигнал във френската столица от провинция Хубей, става ясно от съобщение на френските власти.

Междувременно учени от Хонконг съобщиха, че вече имат разработена ваксина срещу смъртоносния вирус, информира South China Morning Post. Приложението й обаче ще бъде възможно едва след клинични изпитания.

Според изследователите тестовете върху животни ще отнемат месеци, а опитите върху хора ще е възможно да започнат най-рано през следващата година. Чак след това тя ще може да бъде одобрена за масово ползване.

Едно от най-големите притеснения на учените е способността му бързо да мутира.

Според хонконгски вирусолози в Ухан има над 25000 потвърдени случая на новия коронавирус и над 43000 са заразени от него. Те твърдят, че изолирането на града не е спряло вируса и очакват епидемии в основните градове на Китай през април-май.

С разработване на ваксини срещу 2019-nCoV се занимават учени в централната част на Китай, в САЩ и в Русия.

В същото време от Държавният комитет на КНР по въпросите на здравеопазването заявиха, че в повечето случаи прогнозата за пациентите е благоприятна - особено за младите хора и децата. Те понасят болестта леко, но да се заразят могат дори бебета. Съобщава се също, че инкубационният период на заболяването обикновено е 3-7 дни, максимално до 14 дни. Ведомството е открило и 85% сходството на сегашния тип пневмония с атипичната пневмония SARS, чието огнище също беше Китай през 2003 г.

Новият коронавирус (2019-nCoV)

През декември в китайския град Ухан бе регистрирано огнище на пневмония, причинена от неизвестен досега вид коронавирус. Първите заболели са посещавали местния пазар за животни и риба, а по-късно беше установено, че вирусът се предава от човек на човек.

Здравните власти в Китай предупредиха, че 2019-nCoV е заразен още в инкубационния период, преди да се появят симптомите.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени