Драмата с новото име на Македония приключи 25.01 | 16:30

И гръцкият парламент ратифицира Преспанското споразумение

От iNews.bg

Гръцкият парламент одобри Договора от Преспа за смяна на името на Македония. Договорът бе ратифициран със 153 "за" срещу 146 "против", предаде БГНЕС.

На 17 юни 2018 г. в района на гръцката част на Преспа беше подписан Договора, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас. С него Македония слага окончателно край на югославския проект и променя името си на Република Северна Македония.

С разрешаването на спора се премахва и една от най-големите опасности за региона, който в продължение на век и половина бе сочен като "Балканското буре с барут".

Първата част от Договора се отнася до разрешаването на различията около името и добросъседските отношения.

Втората част се отнася до увеличаването на сътрудничеството между Гърция и Македония, дипломатическите отношения, партньорството в международните и регионалните организации, икономическото сътрудничество, както и това в областта на образованието, науката, здравеопазването и полицейското партньорство и това в областта на отбраната.

Третата част от Договора засяга начина за разрешаване на споровете.

Водещи

Най-четени