Древният град Палмира вече е свободен от „Ислямска държава” 27.03 | 09:08

Пътят за настъпление към т.нар. „столица на джихадистите” – Рака, вече е отворен

От iNews.bg

Древният град Палмира вече е освободен и е извън ръцете на "Ислямска държава”. След тежки среднощни сражения рано тази сутрин и последните улици бяха превзети от правителствената армия на Сирия и воюващите рано до рамо с нея опълченски отряди "Пустинни соколи”. Така след близо година древният град, чиито забележителности са под защитата на ЮНЕСКО, вече е свободен от джихадистите, предаде ТАСС.

Изтласкването им от Палмира продължи няколко дни, след като преди това бойците на "Ислямска държава” оказаха сериозен отпор на армията на Башар Асад и опълчението. През изтеклата седмица сраженията вървяха буквално педя за педя, след като правителствените войски на Дамаск и съюзниците им преминаха в настъпление, подкрепено и от въздуха. След като в четвъртък хълмовете около Палмира бяха превзети, "Пустинните соколи” първи успяха да влязат в Палмира, а след това ги последваха и войските на Асад, като в крайна сметка щурмът срещу джихадистите се водеше от три посоки.

След сериозни боеве, продължили няколко дни, "Ислямска държава” и бойците й рано тази сутрин бяха изгонени окончателно и от последната улица на Палмира, съобщава телевизионният канал "Ал Маядин”, позовавайки се на информация на източник от правителствените войски. Паралелно с това отрядите на терористите претърпяха големи загуби.

С превземането на древния град и исторически паметник пред сирийската армия се отваря възможността да премине в настъпление и към град Рака, който е един от бастионите на "Ислямска държава” и се смята за "столицата” на терористичната организация в Сирия.

"Ислямска държава” превзе Палмира през май м.г. Почти веднага след това джихадистите започнаха масово да унищожават безценните хилядолетни паметници на културата, с които градът е известен в цял свят и е под защитата на ЮНЕСКО. Още преди няколко дни официален Дамаск обеща, че напълно ще възстанови разрушените от джихадистите паметници, за което поиска помощ и от ЮНЕСКО.

Водещи

Най-четени