Държавен преврат и покушение срещу Обама готвели американски военни 29.08 | 12:07

Те били членове на радикална антиправителствена група под наслов "Завинаги безсмъртни, винаги готови"

От Андриян Георгиев

Четирима американски военнослужещи били подготвяли държавен преврат и убийството на американския президент Барак Обама. Заговорниците били от младшия офицерски състав на Трета моторизирана дивизия на база Форт Стюърт, щата Джорджия. За покупка на оръжия и боеприпаси те изразходвали 87 хил. долара. За това съобщи вчера представител на прокуратурата на щата Джорджия, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По твърденията на прокуратурата следствието установило, че вече задържаните конспиратори са били членове на действаща във Форта радикална антиправителствена група, чието наименование е "Завинаги безсмъртни, винаги готови". Лидерът на групировката Айзък Агиги наредил на съучастниците си да убият уволняващия се от служба 19-годишен Майкъл Рорк, за да не можел да разкрие заговора на властите. Екстремистите убили Рорк и съпругата му през декември 2011 г. в гора в близост до военната база.

По данни на прокуратурата заговорниците планирали да превземат оръжейния склад във Форт Стюърт, да разрушат сградата на Управлението за вътрешна безопасност и хидросъоръженията на щата Вашингтон. След това се предполага, че са планирали да извършат покушение срещу президента Обама и държавен преврат в САЩ.

Обвиняемите, както отбелязва прокуратурата, не криели острата си неприязън към действащия държавен глава. По думите на Агиги и съучастниците му "чернокож президент с чуждестранно име няма място в Белия дом".

Прокуратурата все още не разполага с точни данни за състава на нелегалната групировка, която властите приравняват с терористична организация, както и дали има други замесени.

Водещи

Най-четени