Държави от бившия източен блок скочиха срещу „Северен поток 2“ 16.03 | 20:06

Девет страни от ЕС изпратили писмо до Брюксел срещу проекта, никой обаче не го потвърждава

От iNews.bg

Държави от бившата зона на влияние на СССР скочиха срещу руския проект "Северен поток 2". Става въпрос за Чехия, Словакия, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Според тях, ако идеята на Русия за увеличаване на капацитета на газопровода между нея и Германия по дъното на Балтийско море бъде осъществен, това може да доведе до геополитическа дестабилизация в Европа. В същото време проектът ще засили и зависимостта на Стария континент от руското синьо гориво и ще отслаби енергийната сигурност в Централна Европа и в ЕС като цяло.

Още в края на 2015 г. осемте държави са изпратили съвместно писмо до Брюксел, в което описват въпросните сценарии. В него се предупреждава и че реализацията на "Северен поток 2" ще допринесе и за допълнителна дестабилизация на Украйна. Според информация на Reuters по-късно към писмото се е присъединила и Хърватия.

Засега обаче информацията не се потвърждава по официален път от нито една от деветте държави. Източник на "РИА Новости" в Европейската комисия също не съобщава дали такъв документ е бил получаван.

Водещи

Най-четени