Държавният дълг на САЩ е достигнал тавана 17.03 | 10:41

Финансовото министерство ще предприеме "извънредни мерки",за да не се повтори кризата преди две години, когато федералните учреждения затвориха врати за 2 седмици

От iNews.bg

Държавният дълг на САЩ e достигнал тавана, установен със закон от Конгреса, съобщи финансовото министерство на страната.

За да продължат да работят държавните институции, финансовото министерство ще предприеме "извънредни мерки". Това ще стане в сътрудничество с Конгреса, като от ведомството се надяват, че републиканското мнозинство в Камарата на представителите (долната камара) ще прояви разбиране и няма да прави спънки.

При обсъждането на бюджета за финансовата 2016 г. републиканците и демократите бяха на диаметрално различни позиции по въпроса както за бюджетния дефицит, така и за разходите по отбрана, образование, здравеопазване и прочие. Финансовият министър Джак Лю още през декември предупреди законодателите за достигане на тавана на дълга, напомняйки им, че повишаването на тавана не означава разрешаването на допълнителни разходи.

Засега не е ясно дали републиканците са готови на отстъпки, за да не се повтори финансовата криза през октомври 2013 г. Тогава федералните учреждения затвориха врати за 2 седмици заради неприетия държавен бюджет. В крайна сметка между републиканци и демократи бе постигнат компромис, бюджетът бе приет и таванът на дълга - повишен на малко над 18 трлн. долара.

Водещи

Най-четени