ЕК вади зайци и кокшки от клетките 06.09 | 10:40

Ново еврозаконодателство може да забрани да се гледат животните затворени

От Ани Романова

Ново европейско законодателство може да забрани на земеделските стопани да отглеждат кокошки носачки, зайци и други животни в клетки. Европейската комисия (ЕК) може да бъде задължена от гражданите на континента, ако гражданската организация "Край на клетките" успее да събере един милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко седем различни държави от Евросъюза.

Днес ЕК е решила да регистрира европейската гражданска инициатива "Край на клетките", която си е поставила целта да се сложи край на "нечовешкото отношение към селскостопанските животни", отглеждани в клетки, съобщиха от институцията.

Организаторите призовават Комисията да предложи законодателство за забрана на използването на: клетки за кокошки носачки, зайци, ярки, бройлери за разплод, пъдпъдъци, патици и гъски; родилни боксове за свине майки; клетки за свине майки и индивидуални боксове за телета, ако вече не са забранени. Решението на Комисията да регистрира инициативата се отнася само до правната допустимост на предложението.

На този етап Комисията все още не е анализирала неговото съдържание. Регистрацията на инициативата ще се осъществи на 11 септември. От този момент започва да тече едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на инициативата. Ако инициативата събере подкрепа Комисията ще трябва да реагира в срок от три месеца. В Брюксел ще трябва да решат дали да предприемат или да не действия във връзка с искането, като и в двата случая трябва да се обоснове.

Водещи

Най-четени