ЕК дава 610 млн. евро на Нигерия, за да спре миграцията 16.12 | 16:00

Средствата са и за да се справи страната с бедността

От iNews.bg

Европейската комисия одобри отпускането на 610 млн. евро като помощ за развитие на африканската държава Нигерия. Средствата са, за да може страната да се справя с причините за бедността, да се бори с нелегалната миграция и незаконния трафик на хора към Европа и за укрепване на граничния й контрол, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА.

Решението е част от усилията на ЕС да засили сътрудничеството си с онези африкански страни, от които тръгват и през които преминават транзитно най-много мигранти, поемащи рискования път през пустините и през Средиземно море.

От началото на 2015 г. досега в Европа са пристигнали по този начин 1,4 млн. търсещи убежище, а 4 750 намериха смъртта си в морето.

Парите, предназначени за Нигерия, ще дойдат от новосъздадения еврофонд за Африка, както и от Германия, Франция и Италия. В западноафриканската страна се намира пустинният град Агадес - популярен транзитен пункт за мигрантите, опитващи се да достигнат Либия през пустинята Сахара, а оттам евентуално и до Италия през Средиземно море.

"Тези трагедии, разиграващи се в пустинята и в морето, са вече непоносими и Нигерия е готова да направи каквото зависи от нея, за да спрат тези страдания", заяви президентът на африканската страна Махамаду Исуфу в Брюксел.

ЕС вече е предложил увеличение на помощта за Сенегал, Етиопия, Нигерия, Мали, а също и за Йордания, Ливан и Турция, с подобни споразумения по формулата "пари за мигранти" , отбелязва "Ройтерс". Чрез тях Евросъюзът иска такива страни да не допускат хора да потеглят към Европа, както и бързо да приемат обратно онези, които успяват да стигнат до ЕС, но им се отказва убежище.

В момента се обсъжда подписването на нови споразумения със страни като Бангладеш, Египет и Пакистан.

Еврокомисията обяви още, че Германия и Италия са лансирали нова инициатива на стойност 100 млн. евро съвместно с Международната организация по миграцията за защита на хората по маршрутите на миграцията в Африка. Целта е да се помогне за реинтегрирането на онези, които се съгласят да се върнат у дома.

Водещи