ЕК иска още пари за сирийските бежанци в Турция 14.03 | 15:47

С 685 000 са намалели заявленията за убежище в ЕС през миналата година

От iNews.bg

Европейската комисия мобилизира днес допълнителни средства за Механизма за бежанците, благодарение на който досега 500 000 деца получиха достъп до образование, а 1,2 милиона бежанци получават месечни парични преводи.

С днешното решение се установява правната рамка за втория транш в размер на 3 милиарда евро съгласно предвиденото в Изявлението ЕС—Турция, като от бюджета на ЕС се мобилизира сума в размер на 1 милиард евро. Първият транш от създадения през 2016 г. Механизъм бе съставен от 1 милиард евро от бюджета на ЕС и 2 милиарда евро, предоставени чрез вноски на държавите членки. Комисията предлага тази схема да продължи да се прилага, за да може да продължи успешната и ефективна работа на Механизма за проекти в полза на бежанците в Турция.

Европейският съюз вече изпълни ангажимента си да предостави 3 милиарда евро за 2016 и 2017 г. чрез Механизма за бежанците в Турция, като преди края на 2017 г., т.е. само за 21 месеца, бяха изготвени програми, бяха поети задължения и бяха сключени договори за цялата сума. Турция приютява около 3,5 милиона сирийски бежанци и Комисията е решена да продължи да оказва подкрепа, тъй като необходимостта от помощ е все още значителна.

Преди заседанието на Европейския съвет през март Еврокомисията докладва за постигнатия напредък по европейската програма за миграцията и определя ключовите действия, които трябва да бъдат предприети, включително в съответствие с приетата от нея през декември 2017 г. политическа пътна карта за постигане на всеобхватно споразумение за миграцията до юни 2018 г.

Спадът в броя на незаконно пристигащите мигранти се запази през цялата 2017 г. и първите месеци на 2018 г. През 2017 г. бяха регистрирани 205 000 незаконни преминавания на границите на ЕС, aнатискът върху националните системи за управление на миграцията, макар и отслабващ, остава значителен със 685 000 заявления за убежище, подадени през 2017 г. Усилията за спасяване на човешки живот, борба с първопричините, защита на външните граници на Европа и допълнително укрепване на сътрудничеството с международни партньори продължават.

Въпреки това ситуацията като цяло остава нестабилна и ще бъдат необходими допълнителни усилия и най-вече по-значителни финансови ресурси от страна на ЕС и държавите членки, за да се гарантира по-нататъшното успешно преодоляване на предизвикателствата, свързани с миграцията.

Водещи

Най-четени