ЕК одобри пети договор за доставка на ваксини срещу COVID-19 17.11 | 18:40

Това ново предварително споразумение последва договорите с "АстраЗенека" (AstraZeneca), "Санофи" (Sanofi-GSK), "Янсен" (Janssen Pharmaceutica NV) и "Пфайзър" (BioNtech-Pfizer). Комисията обяви и успешно приключване на проучвателните преговори с "Модерна" (Moderna)

От iNews.bg

Европейската комисия съобщи, че е одобрила днес пети договор с европейското фармацевтично дружество "Кюрвак" (CureVac) за доставка на 225 милиона дози ваксина срещу COVID-19, с възможност за още до 180 милиона дози. Ваксините ще бъдат доставени, когато се докаже, че са безопасни и ефикасни, се посочва в съобщението.

Това ново предварително споразумение последва договорите с "АстраЗенека" (AstraZeneca), "Санофи" (Sanofi-GSK), "Янсен" (Janssen Pharmaceutica NV) и "Пфайзър" (BioNtech-Pfizer). Комисията обяви и успешно приключване на проучвателните преговори с "Модерна" (Moderna).

В съобщението се посочва, че "Кюрвак" е със седалище в Германия и подписа с Европейската инвестиционна банка споразумение за заем от 75 милиона евро за разработване и мащабно производство на ваксини срещу COVID-19. Разработваната от този производител ваксина е на основата на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките с липидни наночастици. По този способ организмът може да произвежда свои собствени активни вещества за борба с различни болести.

Уточнява се, че финансирането от ЕК на част от първоначалните разходи на производителите на ваксини представлява авансово плащане. Тъй като високите разходи и честият неуспех правят инвестирането във ваксина срещу COVID-19 опасен избор за разработчиците, предварителните споразумения създават възможност да се насочат средства, които иначе може да не бъдат привлечени, се допълва в съобщението.

Водещи

Най-четени