ЕК отпуска още 20 млн. евро за хуманитарни дейности в Либия 23.05 | 14:50

Европейската солидарност бе проявена още с наченките на вълненията в Либия

От Кремена Бедерева

Европейската комисия съобщи днес, че отпуска още 20 млн. евро за хуманитарните дейности в Либия. Така общата сума, отпусната от комисията, достига 70 млн. евро, а общата европейска помощ за засегнатите от конфликта до момента е 125 млн. евро.

Европейската солидарност бе проявена още с наченките на вълненията в Либия, коментира по повод днешното решение еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, цитирана от БТА.

По нейните думи ЕС ще продължи подкрепата си за засегнатите от събитията. След като върнахме в родните им страни хиляди хора и доставихме хуманитарна помощ, основната ни задача е да достигнем изолираните райони, добавя тя.

Комисарят отбелязва, че хуманитарният достъп до Мисрата се е подобрил чувствително, но остава тревожно положението на хората от планинните райони в Нафуса, обхванат от тежки сражения.

Георгиева призовава всички страни в конфликта да допуснат хуманитарните работници да достигнат до хората. Новата помощ от 20 млн. евро се прибавя към 40-те милиона, отпуснати по хуманитарните инструменти на ЕК.

Водещи

Най-четени