ЕК предлага нови правила за конфискация на престъпно придобито имущество 12.03 | 20:20

2,1 трилиона долара са активите от престъпления през 2009 г.

От Ивайло Ачев

Европейската комисия предложи нови правила за конфискация на средства и имущество, придобити от престъпна дейност, съобщават от Брюксел.

Предложенията, които ЕК е изготвила, са шест на брой и произхождат от презумпцията, че конфискуването на активи ще затрудни престъпните дейности и ще окаже възпиращ ефект върху престъпността.

- установяване на по-ясни и по-ефикасни правила за конфискуване на активи, които не са пряко свързани с конкретно престъпление, но които очевидно са в резултат от подобни престъпни дейности на осъденото лице (разширена конфискация);

- укрепване правилата за конфискация на активи, които се прехвърлени от заподозряното лице на трета страна, която следва да е подозирала, че произтичат от престъпна дейност (конфискация по отношение на трети страни);

- конфискуването на активи, при които не е възможно налагането на присъда, тъй като заподозреният е починал, хронично болен или избягал (ограничена неоснована на присъда конфискация);

- гаранция, че прокурорите могат временно да обезпечават активи, за които е налице риск да изчезнат, ако не бъдат предприети действия, като това е предмет на потвърждение от съда (превантивно обезпечаване);

- изискване държавите-членки да управляват обезпечените активи, така че те да не се обезценят, преди да бъдат конфискувани (управление на активи);

- гаранция, че предприетите действия за обезпечаване и конфискация на активи са балансирани със строги мерки за защита на основните права, по-специално, за да се гарантира, че се зачитат презумпцията за невиновност и правото на собственост.

Според анализ на ЕК понастоящем сумите, възстановени от организираната престъпност, са скромни в сравнение с огромните доходи, натрупани от незаконни дейности, като трафик на наркотици, фалшифициране, трафик на хора и контрабанда на малки оръжия.

По данни на ООН общият размер на облагите от престъпна дейност, натрупани през 2009 година, е около 2,1 трилиона щатски долара или 3,6% от световния БВП през същата година. Докато по-голямата част от тези мръсни пари се изпират и се реинвестират в законната икономика, понастоящем се обезпечават и конфискуват по-малко от 1% от облагите от престъпна дейност.

В ЕС печалбите, произтичащи от организираната престъпност, са значителни. Например продажбите на незаконни наркотици в ЕС се оценяват на 100 милиарда евро годишно.

В Италия облагите от организираната престъпност се оценяват на 150 милиарда евро годишно. През 2009 година италианските органи временно са обезпечили активи от престъпна дейност на стойност около 800 милиона евро.

През 2006 година във Великобритания приходите от организираната престъпност се оценяват на 15 милиарда британски лири. През същата година 125 милиона британски лири са били възстановени от държавата.

През 2009 година в Германия са били иззети 113 милиона евро от дейности на организираната престъпност. Това изглежда впечатляващо, но всъщност не чак толкова, ако се има предвид, че вероятните печалби за престъпниците в тези случаи се оценяват на около 903 милиона евро.

Водещи

Най-четени