ЕК представя идната седмица стратегия за Covid-ваксина 12.06 | 16:45

Кириакиду уточни, че Комисията е изложила рамка за съвместни действия за ваксината и е получила ясен политически мандат за задействането на стратегията от страните-членки

От iNews.bg

Европейската комисия ще представи стратегията си за ваксина срещу Covid-19 следващата седмица. Това съобщи след видеоконференцията на здравните министри на страните-членки еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду. 

Тя уточни, че днес Комисията е изложила рамка за съвместни действия и е получила одобрението на преболадаващата част от държавите:

"Бях много ясна в посланието си към министрите днес - ако работим заедно, ще увеличим шансовете си да си осигурим безопасна и ефикасна ваксина в мащабите, в които ни е необходима и възможно най-бързо. Радвам се, че на днешния Съвет получихме ясен политически мандат да задействаме нашата стратегия за постигането на такава ваксина".

Еврокомисар Кириакиду предупреди, че въпреки сериозния спад на заразените с коронавирус, пандемията не е преминала:
"Ние сме в извънредна ситуация по отношение на общественото здраве. Трябва да действаме бързо и да инвестираме изпреварващо в развиване на ваксина, за да имаме гаранция, че тя ще бъде произведена в необходимите мащаби възможно най-бързо. Затова предлагам общ европейски подход, с който да осигурим доставка на ваксина за всички страни-членки. Това ще избегне конкуренция между нас и ще предложи на производителите на ваксина опростен преговорен процес". 
Кириакиду уточни, че  Комисията е изложила рамка за съвместни действия за ваксината и е получила ясен политически мандат за задействането на стратегията от страните-членки.

Водещи

Най-четени