ЕК прие "зелен" списък на ароматизантите в храните 01.10 | 16:04

Всички ароматични вещества, които не са в списъка, ще бъдат забранени за употреба

От Диана Цветкова

Европейската комисия прие списък на ароматичните вещества, които ще може да се ползват в хранителната промишленост.

В него са включени над 2100 разрешени ароматични вещества, а други 400 ще останат на пазара на ЕС, докато Европейският орган за безопасност на храните не приключи оценката им, съобщават от комисията. Веществата се използват отдавна и вече са били оценени като безопасни от други научни организации.

От ЕК изтъкват, че благодарение на два законодателни документа, приети днес (1 октомври), "ароматичните вещества в храните ще станат още по-безопасни и ще се регулират от по-прозрачни правила.

Използвани да променят вкуса или мириса на храната, ароматичните вещества отдавна намират приложение при безалкохолните напитки, сладкарските изделия, зърнените закуски, сладкишите и т.н.

Двата нови законодателни документа ще изяснят и хармонизират употребата на ароматичните вещества в рамките на единния пазар.

В първия документ е предвиден нов, валиден за целия ЕС списък на ароматичните вещества, които могат да бъдат използвани в храните. Той ще се прилага от 22 април 2013 г., като така се дава на промишлеността на ЕС време да се приспособи към новите правила.

Всички ароматични вещества, които не са в списъка, ще бъдат забранени след 18-месечен период на постепенно извеждане от употреба.

Във втория регламент2 се предвиждат преходни мерки по отношение на други ароматизанти, като например ароматичните вещества, получени от нехранителни материали. Той ще се прилага от 22 октомври 2012 г.

Новите правила са насочени лъм по-голяма прозрачност и яснотата на информацията. Различните разрешени видове употреба на ароматичните вещества ще бъдат изредени в зависимост от категорията храна, към която те могат да се добавят. Списъкът с разрешените ароматизанти ще бъде наличен в онлайн база данни и ще позволява на потребителите, предприятията и националните органи за контрол на храните лесно да определят кои вещества са разрешени и кои – не.

Ароматично вещество може да бъде разрешено само ако е научно доказано, че то не създава риск за здравето на потребителите и употребата му не води до заблуда на потребителя.

При разрешаването на ароматичните вещества могат да се вземат предвид и други имащи значение фактори, например от етичен или екологичен характер, или да са свързани със съобразяване с традициите.

Националните правоприлагащи органи имат за задача да гарантират, че храните, съдържащи неразрешени ароматични вещества, ще се изтеглят от пазара. Те информират Европейската комисия и другите държави членки за въпросното вещество чрез системата на ЕС за бързо предупреждение за храни и фуражи RASFF.

Водещи

Най-четени