ЕК прие шестия си доклад за визовата реципрочност с трети държави 08.11 | 09:48

Едни от малкото изключения по отношение на реципрочността при визовия режим са Канада и САЩ, които изискват визи за някои граждани на ЕС

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) прие шестия си доклад относно поддържането от страна на някои трети държави на изискването за виза в нарушение на принципа на реципрочност. Докладът сочи, че е постигнат напредък към пълна реципрочност и че продължават да са налице само много ограничен брой случаи на липса на реципрочност. Примерите в тази насока са САЩ и Канада, коментира комисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом. 

Шестият доклад прави внимателен преглед на мерките, предприети с цел постигането на реципрочност от приемането на последния доклад през октомври 2009 г. Основните елементи могат да се обобщят по следния начин:

  • До месеци Европейският съюз (ЕС) ще подпише с Бразилия две споразумения за премахване на визовите ограничения, които ще гарантират визова реципрочност: едно за притежателите на обикновени паспорти, и друго — за притежателите на дипломатически и служебни паспорти. С ратифицирането им ще се постигне значително подобрение за гражданите на ЕС, и най-вече за гражданите на Кипър, Естония, Латвия и Малта, които досега трябваше да кандидатстват за виза, за да влязат в Бразилия;
  • Бруней Даруссалам освобождава всички граждани на ЕС от изискването да притежават виза, но това освобождаване важи само за 30-дневен престой, който може да бъде подновен двукратно с по 30 дни. Въпреки че до момента тази ситуация не е довела до проблеми, Комисията поиска от властите на Бруней Даруссалам да премахне визите за граждани на ЕС за 90-дневен престой.
  • Откакто през юли 2009 г. Канада повторно въведе изискването за виза за чешки граждани бе изготвена поредица от конкретни мерки, които да позволят на Канада отново да отмени визовия режим преди прилагането на новото канадско законодателство за предоставянето на убежище. След срещата на работната група от канадски и чешки експерти на 20 септември в Прага, Комисията счита, че бяха предприети определени стъпки. Комисията внимателно ще следи целящото резултати прилагане в началото на 2011 г. на поредицата от мерки .
  • Останалите случаи на липса на реципрочност се отнасят до Съединените американски щати (визи се изискват от гражданите на България, Кипър, Румъния и Полша) и Канада (в сила е визов режим за България и Румъния). В тези случаи САЩ и Канада считат, че въпросните държави-членки все още не отговарят на всички критерии за отпадане на визите, предвидени в тяхното законодателство (например: не издават биометрични паспорти или не се придържат към установените прагове за отказ за издаване на виза и/или за процента на превишилите разрешения престой). Комисията ще продължи дискусиите с двете държави, за да постигне възможно най-скоро пълна визова реципрочност. Комисията също така приканва Европейския парламент, Съвета и държавите-членки да обмислят допълнителни мерки за справяне със случаите на липса на реципрочност.

Водещи

Най-четени