ЕК призна за допуснатите грешки при осигуряването на ваксините 10.02 | 13:27

Производството на ваксините са необходими над 400 съставки, доставяни от над 100 дружества

От iNews.bg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отчете пред Европейския парламент допуснатите грешки при осигуряването на ваксините срещу коронавируса.

"Закъсняхме с издаването на достъп до пазара на препаратите. Бяхме оптимисти за производствените възможности и твърде уверени, че доставките ще пристигнат навреме", посочи тя.

"Урокът е, че подценихме трудностите пред масовото производство. Подготвяме законодателство, което да позволи по-бързо одобрение на ваксините", добави председателят на ЕК.

"Бяха допуснати грешки и дълбоко съжалявам за решението, свързано с границата в Ирландия, поправихме се. Не възнамеряваме да ограничаваме изпълнението на договори за износ на ваксини от ЕС", заяви още Фон дер Лайен.

"Осигурихме предварително милиарди евро за развитие на производствени мощности и сега очакваме предсказуемост. Ваксинацията в ЕС набира скорост, вече 17 милиона европейци бяха имунизирани. Запазваме целта до края на лятото да бъдат ваксинирани 70% от пълнолетните граждани на ЕС. Правилно беше заедно да поръчаме ваксините, иначе щеше да настъпи краят на нашата общност", заяви председателят на ЕК.

Тя отбеляза, че за производството на ваксините са необходими над 400 съставки, доставяни от над 100 дружества.

"Ще се постараем да осигурим достъп до всички сключени споразумения с производителите на ваксини, защото доверието се основава на прозрачност", заяви Урсула фон дер Лайен.

Водещи

Най-четени