ЕК публикува доклада за разширяването на Общността 10.11 | 10:08

Хърватия е на финалната права. ЕК иска статут на кандидатка за Черна гора

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) прие годишната оценка на програмата за разширяването на Европейския съюз. В документа се посочват текущото състояние на подготовката за присъединяване, предизвикателствата и пътят, който Западните Балкани, Турция и Исландия трябва да извървят.

Комисията предлага да се даде статут на страна кандидатка на Черна гора и препоръчва преговорите с Черна гора и Албания да започнат, след като тези страни изпълнят определен брой приоритети, посочени в становищата.

Комисията потвърждава, че Хърватия навлиза в последната фаза на подготовката си за присъединяване.

Усилията за реформа в страните, разгледани в пакета относно разширяването, вече започнаха да носят осезаеми преимущества за гражданите на тези страни, се посочва оше в доклада. В целия регион, обхванат от процеса на разширяване, редица икономики укрепват въпреки световната криза. Степента на защита на правата на човека и основните свободи се доближава до тази в ЕС, а регионалното сътрудничество отбелязва значителен напредък. Заздравяват се мирът и стабилността, което е от полза не само за региона, но и за Европа като цяло.

Ето накратко какви са бележките на ЕК за отделните държави:

Хърватия - кандидат — кандидатурата бе представена през 2003 г. Временно са приключени 25 от общо 35 глави. Преговорите за присъединяване са в последната си фаза и трябва да бъдат приключени в момента, в който Хърватия покрие последните необходими показатели, по-специално в областта на съдебната власт и основните права.

Турция - кандидат — кандидатурата бе представена през 1987 г. Отворени са 13 глави, а 1 е временно приключена. Преди страната да може да напредне повече в преговорите за присъединяване, трябва да бъдат изцяло изпълнени задълженията по Митническия съюз и да се предприемат стъпки за нормализиране на отношенията с Кипър.

Исландия - кандидат— кандидатурата за членство бе представена през 2009 г., а преговорите за присъединяване започнаха през юли 2010 г. Предстои да започне процесът на проверка. Тъй като Исландия вече е член на ЕИП и на Шенгенското пространство, голяма част от законодателството ѝ вече е хармонизирано с това на ЕС.

Бивша Югославска Република Македония - кандидат — кандидатурата бе представена през 2004 г. Страната продължава да удовлетворява политическите критерии в достатъчна степен и Комисията поднови препоръката си от 2009 г. за започване на преговори за присъединяване. Тъй като за започването на преговорите е необходимо единодушното решение на държавите-членки, от изключителна важност е да се намери съгласувано и взаимно приемливо решение на проблема с наименованието.

Черна гора - потенциален кандидат — кандидатурата бе представена през 2008 г. В становището си Комисията препоръчва да се даде статут на страна кандидатка и да бъдат започнати преговори за присъединяване, ако бъде отбелязан напредък в редица области от основно значение, посочени в становището.

Албания - потенциален кандидат — кандидатурата бе представена през 2009 г. В становището си Комисията препоръчва да бъдат започнати преговори за присъединяване, ако бъде отбелязан напредък в редица области от основно значение, посочени в становището.

Сърбия - потенциален кандидат — кандидатурата бе представена през 2009 г. На 25 октомври Съветът по общи въпроси препрати кандидатурата на Сърбия на Комисията, която ще започне работа по изготвянето на становище.

Босна и Херцеговина - потенциален кандидат — няма подадена кандидатура за членство в ЕС. Липсата на споделено виждане сред политическите лидери относно посоката, в която страната трябва да поеме, продължава да пречи на реформите и на напредъка към ЕС.

Косово - потенциален кандидат — няма подадена кандидатура за членство в ЕС. ЕС подкрепя усилията на Косово да постигне своята европейска перспектива и през януари започна диалог за процеса на стабилизиране и асоцииране. Комисията ще даде тласък на участието на Косово в съответните програми на Съюза.

Най-четени