ЕП гласува наказания за нарушители на пътя в чужбина 06.07 | 18:26

Сред нарушенията са превишена скорост, шофиране в нетрезво състояние

От Петя Михайлова

Обмяната между държавите членки на регистрационна информация на автомобилите ще позволи извършителите на тежки пътнотранспортни нарушения в друга страна от ЕС да бъдат наказвани.

Това гласят новите правила за полицейско сътрудничество, които бяха приети от Европейския парламент на 6 юли.  

Целта на директивата е да се увеличи сигурността по пътищата и да се гарантира равнопоставеността пред закона на всички нарушители, включително тези, които живеят в друга страна от ЕС.  

"След повече от три години на дискусии, това споразумение е първата, много важна стъпка към слагането на край на чувството на безнаказаност на някои шофьори и към намаляването на жертвите по нашите пътища", подчерта докладчикът на ЕП Инес Аяла Сендер(С&Д, Испания) по време на пленарния дебат.  

Държавите членки трябва да предоставят информация за шофьора или лицето, на чието име е регистрирана колата, с която е извършено нарушение, на властите в страната, където е било извършено нарушението. След това последните ще изпратят лично писмо до нарушителя, което да го информира за нарушението и за санкцията, която се полага за него (съгласно законодателството на страната, в която то е извършено), както и за възможните начини за обжалване и евентуалните правни последствия.  

Транспортната комисия на ЕП засили нивото на защита на личните данни, като вкара разпоредба, че досието на нарушителя трябва да бъде изтрито след приключването на процедурата.

Нарушенията, които са обхванати от новото законодателство, са превишената скорост, шофиране след употреба на алкохол или наркотици, каране без предпазен колан, неправомерно използване на мобилни телефони и други комуникационни средства, каране в забранени платна (например бус-ленти), неносене на каска при шофиране на мотор и преминаване на червен светофар.  

Новата директива трябва да бъде одобрена единодушно и от държавите членки, за да влезе в сила до две години след нейното приемане. Ирландия, Великобритания и Дания избраха да не участват към момента в системата, но могат да се присъединят на по-късен етап.

Водещи

Най-четени