ЕП отбеляза 8-ми март с две "женски" резолюции 08.03 | 18:32

Да се увеличат жените на ръководни постове, поиска Бузек

От Елена Коцева

Европейският парламент отбеляза 8 март - Международния ден на жената, с дебати и приемане на две резолюции, подготвени от Комисията за права на жените. 

Първата резолюция, докладчик по която е българският евродепутат Мария Неделчева (ЕНП), засяга равенството между половете, а втората - бедността сред жените, съобщава представителството на ЕП в София. 

На специална церемония председателят на ЕП Йежи Бузек подчерта, че през последните 100 години Европа е постигнала голям напредък по отношение на правата на жените - постижение, с което ЕП се гордее. ''Въпреки това, само 35 на сто от членовете на ЕП са жени. 

Това е малко повече от съотношението в националните парламенти, но не е достатъчно. Много е важно националните парламенти да приемат решения и нормативни рамки, за да се увеличи процентът на жените в Европейския парламент", заяви Бузек. Той добави, че 

ЕП поставя рекорд, тъй като повече от 50 на сто от служителите в него са жени и много от тях заемат ключови постове, и призова за по-добро представителство на жените във всички институции. 

"Големият процент на жените е много важен както за институциите, така и за компаниите, като трябва да се направи повече за равното заплащане", каза още председателят на ЕП. Изказвания на церемонията направиха председателят на ЕК Жозе Барозу и лидерите на политическите групи.

Най-четени