ЕП ще блокира бюджет 2014-2020, ако бъде редуциран 22.11 | 20:42

За това се закани председателят Мартин Шулц

От Андриян Георгиев

Европейският парламент (ЕП) ще блокира бюджетния план на ЕС за 2014-2020 г., ако лидерите на съюза на започващата тази вечер среща "прекомерно съкратят размера му”. Това каза председателят на ЕП Мартин Шулц, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

По думите на Шулц на срещата ще е много трудно да се постигне компромис по бюджета. 

Проектът на Европейската комисия предполага да се фиксира общия размер на бюджета на ЕС на 1,091 трлн. евро. С това не са съгласни водещите държави в общността, смятащи тази сума за нереалистична и настояват за намаляването ѝ с поне 100 млрд. евро.

"Ако на срещата се вземе решение за прекомерно съкращаване на бюджетния план, Европейският парламент несъмнено ще гласува срещу това”, заплаши Шулц. 

Междувременно стана ясно, че седем страни от ЕС са готови да наложат вето на европейския бюджет за следващите седем години, ако той не отговаря на техните изисквания. Това са Великобритания, Австрия, Швеция, Дания, Латвия, Румъния и Италия.  

Един от най-яростните критици на предложения проектобюджет е британският премиер Дейвид Камерън. Той иска да бъдат намалени разходите и размерът на вноските на Великобритания. Германия също иска да внася по-малко пари в бюджета на ЕС. Франция пък е категорично против да се намалят субсидиите за земеделие.

Водещи

Най-четени