ЕП ще обсъди въпроса с дискриминационния холандски сайт 08.03 | 11:13

Сайтът беше създаден, за да се подават оплаквания срещу източноевропейци

От Ивайло Ачев

На 13 март, по време на редовната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург, ще се проведе дебат на тема "Дискриминационни интернет сайтове и реакциите на европейските правителства". Дебатът се организира по искане на председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол във връзка с дискриминационния уебсайт за оплаквания срещу източноевропейски граждани, създаден от холандската крайнодясна Партия на свободата (PVV) на Герт Вилдерс.

По време на дебата се очаква да приръства и холандския премиер Марк Руте или негов представител, който да обясни позицията на холандското правителство по въпроса. Засега холандските власти поддържат тезата, че сайтът е партийна инициатива и не може да бъде спиран.

Специална покана за среща към Герт Вилдерс отправи и българският евродепутат Илиана Иванова, но досега холандският политик не е дал отговор.

Въпросният уебсайт беше създаден през месец февруари 2012г. от холандската партия PVV. Той съдържа въпроси, свързани с противообществени прояви, замърсяване с боклук, отнемане на работни места, проблеми, свързани с интеграцията и създаване на неприятности в жилищните зони от страна на източноевропейски граждани. Още със създаването си, сайтът предизвика вълна от недоволство и възмущение сред европейските държави.

Водещи

Най-четени