ЕС: Aрестите на турски университетски преподаватели са изключително тревожни 16.01 | 15:20

Турция наруши свободата и автономията на научните среди и институции

От iNews.bg

Европейският съюз в събота определи като "изключително тревожни" арестите на около 20 университетски преподаватели от страна на Турция, които са подписали петиция, критикуваща военните действия в доминирания от кюрдите югоизток, предаде AFP.

"Стъпките, предприети срещу турските учени, които подписаха декларация относно събитията в югоизточната част на Турция, са изключително тревожна тенденция", заяви говорителят на ЕС. "Те вече не са задържани, но процедурите срещу тях са в ход", добави той.

Припомняме ви, че вчера Турция наруши свободата и автономията на научните среди и институции, като арестува около 20 университетски преподаватели. Единственото провинение на академиците било, че са подписали под декларацията за прекратяване на военната операция срещу кюрдите в югоизточната част на страната.

Конкретното обвинение срещу преподавателите е, че са подкрепили пропагандата на терористите. Това обаче са направили още 1400 учени от цял свят, които настояват Турция да спре да избива и депортира кюрди. 90 от подписалите "академици са мир" са именно от Турция. Всички те се разследват.

Водещи

Най-четени