ЕС: Трябва да преговаряме с Лукашенко 23.08 | 17:45

ЕС не признава резултатите от президентските избори на 9 август в Беларус

От iNews.bg

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предупреди днес за опасността от превръщане на Беларус във "втора Украйна", изтъквайки необходимостта да се преговаря с президента Александър Лукашенко. Борел заявява това в интервю за испанския в. "Паис", цитирано от АФП.

ЕС не признава резултатите от президентските избори на 9 август в Беларус. Страната е обзета от протести след спорното преизбиране на Лукашенко, който е на власт от 26 години и се гордее с подкрепата на Москва.
"Европейският съюз няма намерение да превръща Беларус във втора Украйна", изтъква Борел, имайки предвид разногласията с Русия след анексирането на Крим през 2014 година. "Напрежението между Европа и Русия се уреди със стрелба, насилие и разпад на украинската територия, който продължава още. Проблемът на беларусите днес не е да избират между Русия и Европа, а да се сдобият със свобода и демокрация", допълва той.

Борел подчертава, че трябва да продължи диалогът с президента Лукашенко. Той сравнява ситуацията с тази при венецуелския му колега Николас Мадуро, който също е изправен пред протести, репресирани от властите. "Мадуро и Лукашенко са точно в едно и също положение. Ние не ги признаваме за законно избрани. При все това, независимо дали ни се нрави или не, те контролират управлението и ние трябва да продължим да преговаряме с тях, въпреки че не признаваме демократичната им легитимност", обясни ръководителят на европейската дипломация.

Беларуската опозиция призова за нов голям протест днес, за да се поддържа натиска над държавния глава, който постави армията в бойна готовност, информира БТА. След президентските избори много демонстрации бяха потушени със сила от полицията, при което бяха убити трима души, десетки бяха ранени, а над 6700 са арестувани. Много от задържаните съобщиха за побоища и изтезания в ареста.

Водещи

Най-четени