ЕС вече преговаря за закупуване на бъдещите COVID-ваксини 17.07 | 19:01

Брюксел се активизира след като Вашингтон предприе такива стъпки

От iNews.bg

Европейският съюз е в преговори за предварителни споразумения за покупки на потенциални ваксини срещу Covid-19 с производителите на лекарства Moderna и Johnson & Johnson, както и с биотехнологичните фирми BioNtech и CureVac, съобщиха за Ройтерс два европейски източника, предаде БНР.

Разговорите следват споразумение, постигнато през юни от четири държави на ЕС с AstraZeneca за закупуване на 400 милиона дози от потенциалната Covid-ваксина на компанията, която да е достъпна за всички 27 държави от Европейския съюз.

Информацията за продължаващите разговори беше споделена от Европейската комисия с министрите на здравеопазването на ЕС на среща в Берлин в четвъртък, посочиха източниците на Ройтерс.

Множеството разговори потвърждават по-настойчивата позиция на блока за набавяне на потенциални лекарства и ваксини за Covid-19 след аналогичните стъпки, предприети по-рано от Вашингтон.

"Разговаряме с няколко компании за възможни ваксини срещу Covid-19", заяви в петък пред Ройтерс говорител на Европейската комисия, като обаче отказа да коментира конкретни фирми, тъй като преговорите са поверителни.

Над 150 възможни ваксини се разработват и тестват по целия свят, за да се опитат да спрат коронавирусната пандемия. От 23, намиращи се вече в клинични изпитания върху хора, най-малко трима са в заключителна "Фаза 3" на тестовете, включително кандидат-ваксини на китайките фирми Sinopharm и Sinovac Biotech, както и съвместната разработка на AstraZeneca и Оксфордския университет.

Изглежда, че най-напредналите преговори на ЕС са тези с компаниите Johnson & Johnson и Sanofi, като според Ройтерс съюзът вече обсъжда подробности относно броя на необходимите дози.

С американския гигант Johnson & Johnson Европейският съюз договаря доставка на 200 милиона дози от потенциалната ваксина на компанията, посочиха източните на Ройтерс, като добавиха, че може да има и допълнителни доставки.

Блокът също така планира да осигури през втората половина на следващата година 300 милиона дози от потенциалната ваксина, разработвана от френската фармацевтична фирма Sanofi в сътрудничество с британския производител на лекарства GlaxoSmithKline Plc, посочват източниците на агенцията.

Попитана за преговорите, компанията Sanofi каза пред Ройтерс, че е в "напреднали разговори с ЕС за доставка на 300 милиона дози".

Продължават също така преговорите с американската фирма Moderna, чиято експериментална ваксина срещу Covid-19 показа по-рано тази седмица, че е безопасна и предизвика имунен отговор при всички 45 здрави доброволци в продължаващо проучване в ранен стадий, според американските изследователи.

Единният блок води преговори и с германските биотехнологични фирми BioNtech и CureVac, за да се купят предварително техните потенциални ваксини, посочват източниците на Ройтерс. И двете фирми, на които вече са предложени средства от ЕС за техните разработки, също отказаха да коментират тази информация.

BioNtech разработва потенциална ваксина срещу Covid-19 в сътрудничество с американския фармацевтичен гигант Pfizer, като се говори, че до края на годината могат да бъдат на разположение 100 милиона дози.

CureVac е пионер в така наречения мРНК (матрична РНК - mRNА) подход, който също така се следва от компанията BioNTech и нейния американски партньор Pfizer, както и от друга американска компания Moderna.

Европейските разговори се водят от преговарящи, избрани от ръководна група, в която са представени всички 27 държави от ЕС.

След като бъдат сключени сделки, държавите от ЕС ще могат да дават поръчки на производителите на лекарства, за да осигурят точния брой дози за тяхното населението.

Ако дозите успешни ваксини не се окажат достатъчни за покриване на цялото население на ЕС, те ще се разпространяват на базата на демографски и епидемиологични данни, заяви многократно ЕК.

Трети европейски източник на Ройтерс заяви, че блокът предоговаря и споразумението, постигнато между Германия, Франция, Италия и Нидерландия с компанията AstraZeneca, за да се гарантира, че всички държави от ЕС имат равен достъп до дозите, гарантирани в първоначалната сделка.

Източникът заяви, че тази дискусия е подкрепена от четирите държави, които първи подписаха споразумението с AstraZeneca.

Водещи

Най-четени