ЕС готви кодекс срещу двойния стандарт при храните 08.03 | 10:30

Има разлика в качеството в различните държави, признава еврокомисарят по земеделието

От iNews.bg

Евросъюзът признава, че има двоен стандарт при храните, произвеждани и продавани по магазините в различните държави. И готви мерки срещу това под формата на кодекс, който, както всичко в ЕС, ще важи за всички. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис. В студиото на БНТ той подчерта, че трябва да има справедливи правила на пазара във всички 28 страни-членки.

Андрюкайтис призна, че има двоен стандарт, както при качеството, така и в цените на продуктите в отделните държави. Според думите му това се дължи не само на производителите, но и на местните икономически условия, данъците и акцизите, налагани от правителствата. "В момента се изработва кодекс за храните, който да се прилага в цялата общност", обяви еврокомисарят.

"Трябва условията да са справедливи и ние предлагаме този нов кодекс за поведение за всички 28 държави-членки. Имаме възможност да дадем повече правомощия на институциите, които се занимават с качеството, за да се справят с тези теми. Но е необходим един обществен дебат. И да е ясно, че и в България, и в Германия, и в Литва, се работи по тези въпроси. Защото е необходимо конкуренцията да е справедлива и единният пазар да се ръководи от справедливи правила. И много въпроси трябва да бъдат решени", обясни еврокомисар Андрюкайтис.

Водещи

Най-четени