ЕС дава 1,8 млрд. евро на Африка, за да спре мигрантския поток (Обновена) 12.11 | 14:02

България ще участва с 50 000 евро

От iNews.bg

Бедността в Африка и в същото време богата и социална Европа става все по-голям притегателен център за бежанците и за хората, търсещи по-добро настояще. Затова се взе решение за 1,8 млрд. евро, с които ЕС да подпомогне бедстващите хора.

Това обяви министър-председателят Бойко Борисов в Малта, където се провежда срещата на върха по въпросите на миграцията, съобщиха от правителствената информационна служба. Те ще бъдат насочени към осигуряване на помощ за Африка. В замяна Европа очаква африканските нации да задържат потока мигранти, идващи от континента и да ускорят процеса по връщане на хората неодобрени за убежище.

Премиерът отбеляза, че България участва с 50 000 евро.

"За някои европейски страни това може да е малко, но за нас са си пари. Те идват от фонда за подпомагане, така че няма да се налага да бъдат вадени от бюджета", обясни Борисов.

"Хаоса с приема на бежанци трябва да бъде прекъснат, защото те очакват, идвайки в Европа да намерят по-добър живот, а са настанявани в палатки. Държавите започват да търсят решения сами за себе си, затова се надявам Германия да не започне да връща мигранти по сила на Дъблинското споразумение, както заяви, че обмисля", обясни още премиерът. 

"Турция в момента се държи доста европейски и помага на ЕС и би могло, освен с финанси, да й се направят някои изключения и да се толерира доброто й поведение. Близо 2 млн. души изхранват в техните бежански лагери. Не виждам проблем да се направи либерализацията на визите", добави Бойко Борисов. 

Решението на бежанската криза:

 

По време на двудневната си среща в Малта европейските и африканските лидери приеха съвместен план за действие за борба с миграционната криза. Планът, който веднага беше подложен на критики от някои африкански страни, включва разпоредби за ускоряване на репатрирането на отхвърлените кандидати за убежище, както и ограничено разширяване на възможностите за законна миграция, главно за студенти и преподаватели.

"Беше договорено създаването на доверителен фонд на ЕС за Африка в размер на 1,8 милиарда евро, което е минималната сума и тя ще бъде увеличена", каза ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

Фондът цели да подпомогне африканските държави в тяхното развитие и да ги насърчи да приемат обратно гражданите си, които са мигрирали към Европа. Малта обеща да се включи с 250 000 евро към фонда.

Подписването беше гвоздеят на срещата на високо равнище по въпросите на миграцията във Валета. След това лидерите на ЕС ще проведат неофициална среща на върха, където ще обсъдят редица въпроси, свързани с проблемите на блока.

След срещата с африканските лидери Туск коментира, че ЕС е започнал "надпревара с времето", за да спаси шенгенските договори за свободното движение на хора. "Спасяването на Шенген е надпревара с времето, но ние сме решени да спечелим", заяви Туск.

Изказването бе направено във връзка с решенията на редица страни от Шенгенското пространство да възстановят проверките на границите си заради силния наплив на мигранти от Северна Африка и Близкия изток.

Водещи

Най-четени