ЕС даде отсрочка на Великобритания за Брекзит 22.03 | 11:00

Отлагането е на основата на два възможни сценария

От iNews

След среднощно заседание всички 27 държавни и правителствени лидери на страните в ЕС единодушно решиха да дадат отсрочка на датата за излизане на Великобритания от общността. Отлагането е на основата на два възможни сценария: Брекзит ще бъде отложен до 22 май при условие, че британският парламент одобри до края на март споразумението за излизане, или до 12 април, ако споразумението не бъде одобрено – посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

До 12 април Лондон трябва да вземе решение дали ще проведе в страната изборите за Европейски парламент, които са насрочени за края на май. Ако решението е да не се провеждат тези избори, то тогава опцията за дълго отлагане автоматично става невъзможна, подчерта Туск.

Пак до тази дата Лондон трябва да информира Европейския съвет "как вижда по-нататъшното движение напред".

Британският премиер Тереза Мей не смята за правилно Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент. Тя каза това след приключването на срещата на евролидерите, с което фактически се обяви срещу перспективата за дълго отлагане на развода с ЕС. Тя се изказа и срещу идеята за отмяна на Брекзит, която набира популярност във Великобритания.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че се надява за организиран изход на Великобритания от общността. По-рязък бе френският президент Еманюел Макрон, който заяви, че британските политици са неспособни да изпълнят онова, които народът иска от тях и нарече случващото се във Великобритания "истинска политическа и демократическа криза".

Водещи

Най-четени