ЕС и Канада сключват търговското споразумение в неделя 29.10 | 17:22

Трюдо идва в Брюксел, ще подпише СЕТА заедно с Юнкер и Туск

От iNews.bg

Търговското споразумение (СЕТА) между Европейския съюз и Канада вече е одобрено официално от всички страни в общността. Това съобщи в Брюксел словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна председателства Съвета на Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Предвижда се договорът да бъде подписан в неделя – 30 октомври, в Брюксел.

Това ще стане по време на утрешната среща на високо равнище между ЕС и Канада. Датата и мястото на провеждането й бяха обявени от председателя на Европейския съвет Доналд Туск в социалната мрежа Twitter.

По-рано в петък търговското споразумение най-накрая беше одобрено от белгийския регион Валония, който единствен имаше възражения срещу подписването на документа.

Припомняме, че срещата между канадския премиер Джъстин Трюдо и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия - Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, за подписването на договора, трябваше да се състои в четвъртък, но се провали заради бойкота от белгийска страна. Причината бе, че парламентът на Валония искаше още гаранции в текста на споразумението, касаещи най-вече вноса на стоки с ГМО.

След постигането на вътрешнобелгийски компромис снощи посланиците на ЕС дадоха формално зелена светлина за подписването на СЕТА в неделя.

Водещи

Най-четени