ЕС и Русия започват двустранна среща 03.06 | 15:14

Срещата идва в светлината на проблемите в Сирия и Иран

От Ивайло Ачев

От днес, 3 юни, започва двустранната среща между Русия и Европейския съюз, която ще се проведе в Санкт Петербург, предаде AFP. 

Началото на срещата ще бъде поставено с неформална вечеря, на която руският президент Владимир Путин ще посрещне председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Срещата е 29-та поред, а основна тема остават иранската ядрена програма и ситуцията в Сирия, като и по двата въпроса, особено по втория, Брюксел и Москва имат различия. 

Барозу и Ван Ромпой ще очакват от Путин реакции на смекчаване по отношение и на кризите в Сирия и Иран след завръщането му в Кремъл за трети мандат. Расте натискът към Русия да признае, че в Сирия не се очертават мирни разговори и да подкрепи компромис, според който сирийският президент да предаде властта. 

"Имаме намерение още веднъж да подчертаем принципния си подход при уреждане на международни конфликти", заяви същевременно съветникът по външна политика на Путин Юрий Ушаков пред репортери преди срещата. 

Водещи

Най-четени