ЕС искал помощ от Русия за бежанците 08.09 | 13:53

Москва многократно призоваваше за обединяване на усилията за борба с ИД, казва Мария Захарова

От Кристиан Костурков

Европейският съюз е искал помощ от Русия за решаване на кризата бежанците от Близкия Изток. И това се е случвало многократно през последните месеци, съобщи ръководителят на Департамента по информацията и печата на руското Министерство на външните работи Мария Захарова пред радио "Вести ФМ".

"За последната половин година към нас нееднократно се обръщаха представители на ЕС. Те поискаха от нас да направим нещо, да се задействаме за решаването на кризата", заявява тя. И допълва, че сред тези представители е била и включително и върховният представител на съюза по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, която е говорила както и името на общността, така и на собствената си държава - Италия.

Москва отдавна е призовавала международната общност да се обединят усилията за решаването на проблема с "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, каза още Захарова. Тя обясни, че по време на телефонния разговор между външните министри на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери, американският държавен секретар задал въпрос на колегата си по повод известната активизация на Москва по отношение на военно-техническото й сътрудничество с Дамаск. "Лавров му е отговорил, че ние никога не сме крили и сме говорили публично за това, че оказваме такава помощ на Сирия в борбата й с тероризма. Освен това призовавахме и западните си колеги да направят същото, да консолидираме усилията си за борба с ИД именно с Дамаск, тъй като властта в страната представлява единствената реална сила за борба с терористичната организация", обяснява Захарова.

Тя добави, че проблемът е също и в това, че 3 години никой не признаваше, освен Русия, че в Сирия е налице тероризъм. "Всичко се оправдаваше с нова вълна "арабска пролет". А ние казвахме, че това не е "арабска пролет", а е "терористична пролет". Но след три години и половина вече целия свят заговори за "Ислямска държава", каза още Мария Захарова.

Водещи

Най-четени