ЕС може да възстанови граничните проверки в Шенген? 02.06 | 17:40

Има предложения за възстановяване им при „изключителни обстоятелства“

От Георги Георгиев

На страните-членки на Шенген може да бъде позволено да възстановят граничните проверки за до една година при "изключителни обстоятелства”. Това ще съдържат предложения, които ще бъдат представени пред европейски министри тази седмица, предава AFP, цитирана от агенция "Фокус".

Предстои да бъде обсъден и работен проектодокумент от европейските вътрешни министри в Люксембург, след искане от Франция и Германия. Двете страни са посочили в частност проблемите с нелегални имигранти като причина за повторно въвеждане на проверките.

Документът обаче, видян от AFP, не говори изрично за това. Същевременно европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малстрьом заяви, че Шенген няма за предназначение да контролира имиграцията.

Малстрьом също така отбеляза, че откакто съвместно писмо от Франция и Германия е било представено пред министрите през април, френското правителство се е променило след избора на социалистическия президент Франсоа Оланд. Оланд дойде на мястото на консервативния президент Никола Саркози.

"За нас това писмо вече не съществува”, заяви Малстрьом.

Водещи

Най-четени