ЕС не предвижда наземна операция в Сирия на този етап 03.12 | 08:20

Много е важно ние да продължим да живеем свободно, от друга страна е много важно да не влизаме в преговори с терористите, заяви Манфред Вебер

От iNews.bg

Европейският съюз не предвижда наземна операция в Сирия. Това каза пред журналисти в ЕП Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, предаде Радио "Фокус".

Вебер подчерта, че ЕС може да подпомага силите, които се борят срещу "Ислямска държава" като ги снабдява с оръжие и нанася въздушни удари по позициите на екстремистите, но основната отгововорност в битката с тях е на самите сирийци.

"Нека подчертая, че онова, което трябва да се случва на място в Сирия е преди всичко дело и отговорност на самите сирийци, на мюсюлманите в региона. В този смисъл наземна операция за сега не се преджижда", коментира Мандфред Вебер.

По думите му, във вътрешен план всички държави членки на ЕС трябва да обединят усилията си в борбата с тероризма и да постигнат сътрудничество. Според него е необходимо да се изготви единен списък на потенциалните терористи.

"Терористичните атаки в Париж не бяха атаки само срещу Франция, а срещу цяла Европа и целия демократичен свят, затова трябва да дадем много категоричен отговор на каква Европа искаме, дали тя да продължи въз основа на принципите и ценностите, които сме възприели.

Много е важно ние да продължим да живеем свободно, от друга страна е много важно да не влизаме в преговори с терористите и този смисъл е необходима много широка коалиция, която да се противопостави на това общо зло", каза още Манфред Вебер. Той отново подчерта, че е необходимо тази коалиция на първо място да бъде на европейско ниво. 

Водещи

Най-четени