ЕС окончателно обърна гръб на Кадафи 11.03 | 20:22

Срещата на върха обаче не завършва с конкретен план за помощ на Либия

От Елена Коцева

Европейският съюз счита Националния преходен съвет в Бенгази са легитимен политически партньор за преговори. 

Това е изявлението, с което излезе президентът на ЕС Херман ван Ромпой след срещата на високо ниво на страните-членки на общността. 

Днешното извънредно заседание в Брюксел бе посветено изцяло на ситуацията в Либия и реакцията, която трябва да предприеме ЕС. 

Президентът на Франция Никола Саркози посочи, че ЕС повече не възприема Муамар Кадафи като свои политически партньор. iNews припомня, че вчера Франция първа призна Националния съвет за законна власт в Либия. 

Според информацията ръководителите на страните от ЕС обсъждат създаване на територия за оказване на хуманитарна помощ. Саркози обаче не предостави по-конкретна информация за това как ще бъде подсигурена защитата и сигурността в тази зона. 

Срещата обаче не завършва с конкретен план за помощ на Либия. Повечето от страните не подкрепят идеята за пряка военна интервенция в северноафриканската държава – нещо, срещу което остро се изказа германският канцлер Ангела Меркел. 

Съвместното изявление на страните от ЕС отново приканва Муамар Кадафи да се оттегли от властта незабавно. Според коментара на Ромпой това е "ясно и силно изказана” позиция.

Лидерите на държавите-членки от Европейския съюз се обединиха около мнението, че Общността трябва да се грижи преди всичко за здравето на хората, инвестициите и просперитета на Либия. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след неколкочасовите дебати в Брюксел.

"За всички е ясно, че режимът на Кадафи не може да продължи по този начин, но трябваше да се намери правилната формулировка затова, което ще се прави, така че в региона да има мир и просперитет”, посочи премиерът, цитиран от пресцентъра на МС.

На този етап няма реакция от страна на властите в Либия и на Муамар Кадафи. Сблъсъците между опозицията и силите на кадафи продължават вече 40-та седмица с променлив успех.

Опасенията на международната общност за катастрофа и хуманитарна криза нарастват.  

Водещи

Най-четени