ЕС отстъпва за квотите, подготвя компромисно решение за мигрантите 20.10 | 19:36

Предложението ще бъде обявено през декември, каза Доналд Туск

От iNews.bg

"През декември Европейският съюз ще бъде готов да представи компромисни предложения за изход от мигрантската криза. Предложенията ще прекъснат всичките тези дискусии за натиск, за липса на солидарност". Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

"Ние ще намерим решение, благодарение на което всички ще бъдат готови да помогнат за разрешаването на мигрантската криза, но не чрез сила", посочи Доналд Туск пред журналисти преди началото на срещата на ЕС в Брюксел, предаде АФП.

"Сега няма ентусиасти на решението да бъде накаран някой да приеме мигрантски квоти, но всички трябва да демонстрират солидарност и да предлагат едни или други форми на помощ", отбеляза лидерът на ЕС.

По отношение на търговското споразумение с Канада той предупреди, че "СЕТА може да се окаже последното споразумение за ЕС, ако Белгия не успее да го одобри.

"Това би могло да бъде нашето последно споразумение за свободна търговия, ако не сме способни да убедим хората, че преговаряме, за да защитим техните интереси", предупреди Туск.

"ЕС трябва да държи всички възможности отворени, включително и санкции, ако престъпленията на Русия в Алепо продължат", каза още председателят на Европейския съвет.

Водещи

Най-четени