ЕС планира да затвори границите си за САЩ, половината щати - с увеличение на случаите 24.06 | 20:40

Съставени са два списъка със страни

От iNews.bg

Европейският съюз планира да остави затворени границите си за пристигащи от Съединените щати. Посланиците на 27-те обсъждат вдигане на ограниченията въведени заради коронавируса от 1 юли. Съставени са два списъка със страни. Гражданите на държавите от първия ще могат да пътуват до Европа. Вторият списък обаче ще е забранителен. Именно там се очаква да попаднат Щатите, Бразилия и Русия.

На фона на това, здравните власти в Съединените щати предупреждават, че коронавирусът не е под контрол. 26 щати или половината от страната регистрират увеличаване на новите случаи. В Германия карантинни мерки бяха наложени отново за над 600 хиляди души в два окръга на Северен Рейн-Вестфалия, където е кланицата - огнище.

Заразените с коронавирус за денонощие в САЩ са се увеличили до най-високото си равнище от два месеца – 34 000. След като намаляваше в продължение на повече от шест седмици, броят на новите случаи започна отново да нараства. Рекорден брой нови случаи са регистрирани в Аризона, Калифорния, Невада, Тексас и Мисисипи. Губернаторът на Тексас, който беше сред първите щати с облекчени мерки, предупреди, че е карантината може да бъде върната.

Австрия предупреди гражданите си да не пътуват до германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, където над 600 000 души в два окръга бяха поставени под карантина. Така Виена поставя германската провинция в същата категория като италианската област Ломбардия, епицентър на коронавируса в Италия.

"Нашият съсед Германия и провинция Северен Рейн-Вестфалия показа колко бързо ситуацията може да стане драматична. Надяваме се, че положението ще се подобри и няма да има по-нататъшно разпространение в Германия”, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

Бавария нареди на хотелите да не приемат гости от Гютерсло и Варендорф, двата окръга, които се оказаха ново огнище на заразата. Ковонавирусът парализира областта,  след като над 1500 работници от кланица  се оказаха заразени с COVID-19. Повечето от работещите там 6700 души са българи и румънци.

Водещи

Най-четени