ЕС подписва търговско споразумение с Виетнам 28.06 | 13:09

Така страната става втори по големина партньор на Евросъюза в региона след Сингапур

От iNews.bg

Тази неделя (30 юни) в Ханой от името на ЕС комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом и румънският министър на предприятията, търговията и предприемачеството Щефан-Раду Опреа ще подпишат споразуменията за търговия и инвестиции между ЕС и Виетнам.

Очаква се тези споразумения да донесат безпрецедентни ползи за предприятията, потребителите и работниците в ЕС и Виетнам, като същевременно насърчат зачитането на трудовите права, опазването на околната среда и борбата с изменението на климата съгласно Парижкото споразумение.

По този повод председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: "Приветствам днешното решение на държавите — членки на ЕС. След Сингапур, Виетнам е втората държава от Югоизточна Азия, с която ЕС сключва споразумения, като по този начин прави стъпка към по-голяма ангажираност с държавите от региона. То представлява също така политическа декларация на две партньорски и приятелски страни, които заявяват подкрепата си за открита, честна и основана на правила търговска система."

С търговското споразумение ще бъдат премахнати почти всички мита върху стоките и услугите, с които търгуват двете страни, като това ще стане постепенно и по начин, който изцяло зачита потребностите за развитие на Виетнам. В споразумението се съдържат също специални разпоредби за отстраняване на техническите пречки — например в автомобилната промишленост, както и гаранции, че 169 традиционни европейски храни и напитки ще се ползват със защита като географски означения във Виетнам. Благодарение на споразумението предприятията от ЕС ще могат да участват в търгове за възлагане на обществени поръчки във Виетнам при същите условия като местните дружества.

ЕС и Виетнам не се ограничиха само до важните икономически възможности, които разкрива споразумението, а се договориха и за решителни мерки в областта на устойчивото развитие. Те включват ангажимент за ефективно изпълнение на Парижкото споразумение относно изменението на климата. Със споразумението двете страни поемат ангажимент да спазват и ефективно да прилагат принципите на Международната организация на труда (МОТ), свързани с основните трудови права. За тази цел Виетнам наскоро ратифицира Конвенцията за правото на организиране и на колективно договаряне на МОТ и уведоми ЕС за намерението си най-късно до 2023 г. да ратифицира и останалите две основни конвенции на Международната организация на труда. Паралелно с това Виетнам укрепва националното си трудово законодателство. Със споразумението се създават също така специални платформи в ЕС и Виетнам, чрез които гражданското общество да участва в изпълнението на тези ангажименти.

Освен това в споразумението за търговия е включена институционална и правна връзка към Споразумението за партньорство и сътрудничество между ЕС и Виетнам, което ще позволи предприемането на целесъобразни действия в случай на нарушаване на правата на човека.

В споразумението за защита на инвестициите се съдържат съвременни правила за защита на инвестициите, чието прилагане се осигурява чрез новата инвестиционна съдебна система, и се гарантира правото на правителствата от двете страни да предприемат регулаторни мерки в интерес на своите граждани. С него ще бъдат заменени двустранните споразумения за инвестиции, които 21 държави — членки на ЕС, са подписали с Виетнам, и ще се въведат нови правни гаранции за предотвратяване на конфликти на интереси и за повишаване на прозрачността.

Следващи стъпки

След одобряването от Съвета споразуменията ще бъдат подписани от ЕС и Виетнам и ще бъдат представени на Европейския парламент за одобрение. След като Европейският парламент даде одобрението си, споразумението за търговия може да бъде официално сключено от Съвета и да влезе в сила, а споразумението за защита на инвестициите трябва първо да бъде ратифицирано от държавите членки в съответствие с техните вътрешни процедури.

Контекст

Виетнам е вторият по големина след Сингапур търговски партньор на ЕС в рамките на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН), като търговията със стоки с тази държава е на стойност 49,3 млрд. евро годишно, а търговията с услуги — над 3 млрд. евро. Макар че инвестициите на ЕС във Виетнам през 2017 г. са на скромното равнище от 6 млрд. евро, все по-голям брой европейски предприятия се установяват във Виетнам, за да го използват като център за региона на Меконг. Вносът от ЕС за Виетнам се състои основно от телекомуникационно оборудване, обувки, текстил, мебели и селскостопански продукти. ЕС изнася за Виетнам предимно машини и транспортно оборудване, химикали и храни и напитки.

Подписаните наскоро споразумения с Виетнам и Сингапур проправят пътя за бъдещо междурегионално споразумение с цялата Асоциация на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Водещи

Най-четени