ЕС празнува Деня на Европа, Русия – Деня на победата 09.05 | 09:22

У нас празникът ще бъде отбелязан с редица събития

От iNews.bg

Европа днес отбелязва един от най-големите си общи празници. Става дума за Деня на Европа, който е обявен за празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Този ден се отбелязва на датата, на която френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти, предаде Нова телевизия. "Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз. Така днешният празник се смята и за празник на Общността.

Официалното въвеждане на Деня на Европа като празник обаче идва много по-късно. Това се случва чак през 1985 г. Тогава ръководителите на страните от Европейския съюз, на заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа.

Емблематичната дата ще бъде отбелязана с редица събития и инициативи у нас, като кулминацията ще бъде 3D мапинг върху фасадата на Националната художествена галерия. В 10:00 ч. пред сградата на Президентството ще бъде издигнато знамето на ЕС. Церемонията ще се състои в присъствието на президента Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт. По-рано през деня държавният глава ще участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн. В Борисовата градина в столицата младежи ще търсят европейското съкровище. Ще го намерят, отговаряйки правилно на въпроси, свързани с Европейския съюз.

Днешният ден е празничен и в Русия. Там обаче той се нарича Ден на победата. Двата празника да произхождат от една и съща дата – 9 май 1945 г., когато Червената армия влиза в Берлин и така се слага край на Втората световна война. Едва ли Робер Шуман избира случайно датата, на която представя декларацията си. Въпреки това обаче на Изток и на Запад не само наричат празника по различен начин, но и го отбелязват различно.

Почти няма населено място в Русия, където Денят на победата да не се отбелязва със специални мероприятия. Кулминацията обаче е в Москва. Там на Червения площад се провежда мащабен военен парад. Ще го има и днес. Десетки хиляди ветерани и действащи войници ще преминат през площада. По традиция ще бъде представена и бойна техника от Втората световна война. След нея ще преминат и съвременните танкове, ракетни комплекси и т.н. Както всяка година парадът ще завърши с прелитането над Червения площад на руската бойна авиация. В тазгодишния Ден на победата в небето над Москва ще прелетят 72 самолети и хеликоптери.

Всичко това ще се случи пред погледа на руския президент Владимир Путин, премиерът Александър Медведев, представители на държавната и местните власти, на военното ръководство. Ще има и стотици гости както от други части на Русия, така и от чужбина.

Водещи

Най-четени