ЕС приема мерки срещу незаконната имиграция 20.04 | 10:19

Между 700 и 950 души са пътували в корабчето, потънало край бреговете на Либия

От iNews.bg


Европейският съвет свиква спешна обща среща между министрите на вътрешните и на външните работи днес следобед в Люксембург след поредната трагедия с имигранти в Средиземно море, предаде Франс прес. Във фокуса на обсъждането ще бъде поредната трагедия в Средиземно море. Първоначално бе предвидено в заседанието да участват само външните министри на 28-те членки на ЕС, но потъването на корабче, превозваща над 700 души, от които голямата част станаха жертви на нелегалния трафик, стана повод за призиви за незабавни мерки, каза говорител на Европейския съвет.

Възможно е тази седмица да бъде свикана и извънредна среща на лидерите на ЕС по тази тема. За това призава премиерът на Италия Матео Ренци, а председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че сериозно обмисля подобен ход.

Междувременно бе съобщено, че на потъналия кораб може би е имало 950 души, по информация на оцелял от корабокрушението бежанец от Бангладеш, която той е дал пред прокурор в италианския град Катания.

"Бяхме 950 души на борда, включително между 40 и 50 деца и 200 жени. Трафикантите заключиха хората в трюмовете и им попречиха да напуснат кораба", цитира ДПА бангладешеца, който бе пренесен с хеликоптер до болница в Катания.

Асошиейтед прес посочва, че не е ясно дали един и същи оцелял е съобщил за 700, а след това за 950 души.

Италианската брегова охрана не е потвърдила, че бежанците са били 700, но съобщи, че 20-метровият риболовен кораб е можел да пренесе неколкостотин души, добавя АФП.

Засега по данни на италианските власти при корабокрушението са загинали 24 души, а 28 са спасени.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отправи снощи призив към международната общност да сподели бремето на приемане на бежанците, след като в Средиземно море претърпя корабокрушение кораб със 700 мигранти,съобщи АФП.

В края на миналата година бе прекратена операция "Маре Нострум", в която патрулиращи кораби на ЕС издирваха и спасяваха корабчета с имигранти. Това стана от една страна поради значителните разходи, но също така и заради ксенофобските протести на някои политически сили в Италия, според които операцията стимулира трафика, защото като хората са убедени, че някой ще ги открие и спаси в морето. Продължава да действа операция "Тритон", която се финансира частично от ЕС, но тя е само в зоната от 30 мили около италианския бряг.

Над 31 500 души са пристигнали в Европа от Северна Африка през тази година, през 2014 г.  през Средиземно море са преминали близо 218 000 нелегални имигранти.

Според Ренци ЕС трябва да подсили операция за спасяване на бедстващи в морето имигранти, но и да започне международна борба с трафикантите на хора в Северна Африка и особено в Либия.

Крайни партии в Италия пък призовават за тотална морска блокада на либийския бряг, включително с потапяне на корабите нарушители.

Водещи

Най-четени