ЕС разреши на страните-членки да връщат мигранти на Гърция 08.12 | 20:19

Мярката ще се задейства от 15 март догодина за нелегалните след тази дата и няма да се отнася за деца-бежанци без родител

От iNews.bg

Европейският съюз предложи държавите-членки да започнат отново да връщат мигранти в Гърция от 15 март, след като трансферът беше спрян за период от 5 години заради лошите условия в страната. Според Европейската комисия Атина отчасти е подобрила условията за живот на мигрантите съобразно съдебно решение от 2011 г., което прекратява трансфера и окуражава мигрантския поток към по-богати страни от съюза.

ЕК препоръчва да се позволи на страни-членки след 3 месеца да могат да започнат да връщат там онези, които влизат през гръцката граница и са успели да продължат дълбоко навътре в ЕС.

Експулсирането ще засяга само мигрантите, потърсили убежище в страни от ЕС след 15 март 2017 г., а не за проникналите незаконно преди това.

Според т.нар. Дъблински регламент първата страна от съюза, в която е влязъл бежанец или имигрант, трябва да го регистрира, настани и разгледа молбата му. Но тази система рухна миналата година под напора на близо 1 милион души, поели през Егейско море, Гърция и балканските държави към Централна и Западна Европа.

Гръцките власти, неспособни да удържат прилива от хора, просто ги насочваха и транспортираха към границата с Македония по т.нар. Балкански маршрут. Това принуди властите в Скопие и всички след това по веригата до Германия да затворят границите си и така да блокират в Гърция най-малко 62 000 души.

"Мярката ще накара мнозина да се откажат от незаконно прекосяване на границите и да продължават след това към Европа. Освен това се прави крачка към завръщане на нормално функционираща система", заяви зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от БТА.

Проблемът идва в значителна степен от нежеланието на много страни от ЕС да приемат мигранти от Гърция и Италия, за да намалят бремето на двете предпочитани за влизане в Европа страни. Досега по този механизъм за вътрешно преместване са приети по-малко от 8200 души.

Планът за разпределение на мигрантите в ЕС трябваше да обхване 160 000 души и действието му изтича през септември 2017 г. "ЕК призова страните от ЕС да се забързат, защото целта ни е в следващите 12 месеца да преместим от Италия и Гърция всички, отговарящи на изискванията", каза еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.

Брюксел обаче поставя и условие за връщането на мигрантите - Атина трябва да даде индивидуални гаранции за справедливо отношение към такива чужденци. Освен това Комисията налага и ограничения да не бъдат връщани деца и малолетни без придружител.

След сключването на сделката с Турция да задържа желаещите да продължат към Европа, от март насам в Гърция всеки ден влизат средно по 92-ма души, докато преди това те наброяваха хиляди на ден. За изминалите 8 месеца от Гърция към Турция са били депортирани 1187 души, посочва ЕК.

В сряда министърът на външните работи Даниел Митов заяви пред журналисти в Брюксел, че е призовал Европейската комисия да започне работа по план "Б", ако реториката от страна на Турция придобие реални измерения. "Надяваме се, че до това няма да се стигне, но не можем да крепим политиката си само на надежди", добави Митов.

Водещи

Най-четени