ЕС спира преговорите за ТПТИ 01.09 | 14:44

Идеята ще бъде обсъдена на 23 септември на срещата между министрите на търговията на държавите-членки

От iNews.bg

Европейският съюз вече реагира на протестите срещу търговското споразумение, което се обсъжда със САЩ. А също и на призивите на отделни политици, появили се в последно време. Като този на френския министър на търговията, който в началото на седмицата обяви, че официално ще поиска от Брюксел преговорите да бъдат прекратени, тъй като при досегашните излиза, че "САЩ оставя за ЕС само трохите.

Евентуално прекратяване на търговските преговори между ЕС и САЩ ще бъде обсъдено по време на срещата на министрите на търговията от съюза на 23 септември в Братислава. Това съобщи европейски дипломатически източник, цитиран от ТАСС.

"Възможно прекратяване на преговорите по ТПТИ ще бъде обсъдено на неформална среща на министрите на търговията на ЕС в Братислава на 23 септември", посочи източникът.

Съобщението идва след като по-рано тази седмица няколко европейски лидери се изказаха негативно по отношение на бъдещето на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP).

Френският президент Франсоа Оланд заяви във вторник, че няма да има постигнато търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ, преди да завърши мандата на американския президент Барак Обама в началото на 2017 г., припомня БГНЕС.

"Настоящото обсъждане на договора между Европа и САЩ няма да доведе до споразумение до края на годината", посочи държавният глава.

Изказването на президента идва часове след като френският държавен секретар по въпросите на търговията Матияс Фекл заяви, че Франция ще поиска следващия месец Европейската комисия да прекрати търговските преговори между ЕС и САЩ.

"Вече няма политическа подкрепа във Франция за тези преговори" и "Франция призовава за край на тези преговори", посочи той в изказване за радио RMC.

Преди това в понеделник германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел заяви, че ТПТИ се е провалило, но "никой не го признава". В своето изказване Габриел посочи също, че по време на последните си разговори Вашингтон и Брюксел не са успели да постигне съгласие по нито една от разглежданите 27 глави.

Водещи

Най-четени