ЕС хвали Тимошенко за газовите договори с Русия 08.08 | 14:57

Бившият украински премиер беше арестувана в петък

От Петя Михайлова

Съдебното разследване срещу бившия украински премиер Юлия Тимошенко предизвиква безпокойство в Европа, съобщи gazeta.ru

Това обяви посланикът на ЕС в Украйна Жозе Мануел Пинту Тейшейра, който присъства на днешното заседание на Печорския районен съд в Киев по време на което съдията два пъти отказа да освободи Тимошенко.

Според посланика благодарение на подписаните газови договори с Русия, за които сега съдят Тимошенко, са били възстановени доставките на газ за Европа.

Тейшейра каза, че по този начин е бил сложен край на газовата криза и "именно за това днешното дело е особено важно за нас".

Бившият украински премиер беше арестувана в петък, след което САЩ и ЕС разкритикуваха "политически мотивирания" съд над Тимошенко.

Обвиненията срещу нея са за причиняване на загуби на държавния бюджет на стойност 190 милиона долара при подписването на енергиен договор с руския премиер Владимир Путин след прекъсване на газовите доставки в началото на 2009 година. Разследващите по делото твърдят, че 10-годишният договор за доставка на газ от Русия, подписан преди 3 г., ощетява украинската икономика с 1.5 млрд. гривни (200 млн. долара).

Тимошенко може да бъде осъдена на 10 години, ако съдът я признае за виновна.

Водещи

Най-четени