ЕС ще разгледа кандидатурата на Сърбия 25.10 | 14:48

Споразумението за това бе постигнато от външните министри на съюза след промяна в позицията на Белград спрямо Косово

От Любомир Тасев

 

Сърбия направи важна крачка по пътя към Европейския съюз в понеделник, когато външните министри на ЕС се съгласиха да разгледат кандидатурата на Белград, награда за смекчената сръбска позиция по отношение на Косово, предаде АФП. Постигнатото споразумение призовава Европейската комисия да предложи своето мнение по кандидатурата на страната – първа стъпка към получаване на официален статут на кандидат-член. Очаква се Комисията да отговори през втората половина на 2011 г., сподели дипломатически източник.

Това е много важна крачка за Сърбия,“ заяви белгийският външен министър Стевен Ванакере, който бе домакин на срещата. „Тя дойде след ефективен напредък в регионалната политика и ангажимент от страна на правителството в Белград да започне диалог с Прищина.“

Сърбия, за разлика от САЩ и повечето страни в ЕС, не признава едностранно обявената през 2008 г. независимост на Косово, но миналия месец се съгласи да започне диалог с Прищина с посредничеството на Евросъюза. Този пробив е важен за намаляване на напрежението на Балканите и повечето страни-членки на ЕС подкрепиха приближаването на Сърбия към блока в замяна на промяната в позицията й към Косово.

Водещи

Най-четени